KV Mechelen - Royal Antwerp FC: Great Old sterker dan Malinwa in Antwerpse bekerfinale

Samenvatting

KV Mechelen grijpt naast de beker van België na een pittig Antwerps duel. Royal Antwerp kon het vaakst dreigen en kwam na een halfuur op voorsprong via Janssens, op strafschop. De Kakkers kregen nog kansen, maar Balikwisha maakte tien minuten voor tijd de wedstrijd af. Geen tweede beker op vijf jaar tijd.

Ons moment

Het verlies van de beker zal niet aan de Mechelse achterban hebben gelegen. Massaal aanwezig en tonnen sfeer in het fandorp. En dat voelden de spelers. Elke geelrode supporter verdient vandaag ons moment.

Rob Schoofs: "Niet ons beste voetbal kunnen laten zien"

Aanvoerder Rob Schoofs reageert duidelijk teleurgesteld na de wedstrijd, maar erkent ook dat Antwerp vandaag beter was. “We hebben hier lang naar uitgekeken, dus de ontgoocheling is uiteraard groot. Maar we schoten in het algemeen tekort, we waren niet scherp genoeg en Antwerp was sterker dan wij.”

“In de eerste helft stonden we te laag, waardoor de afstand naar de Antwerpse goal telkens te groot was”, gaat Schoofs verder. “We kwamen er nooit echt goed uit, we hebben niet ons beste voetbal gespeeld.” Al ligt dat voor een deel ook aan de beperkte selectie van de Kakkers, zegt Schoofs. “We hebben geen diepe spits die een bal kan bijhouden, we moesten werken met de lopende jongens die voorin stonden.”

De bekerfinale was meteen ook de laatste wedstrijd van het seizoen voor KV Mechelen. “Nu hebben we even tijd om op adem te komen en vol naar volgend seizoen toe te werken.”

Sandy Walsh: "Je wil deze finale winnen"

Ook Sandy Walsh kan zijn teleurstelling niet verbergen. "Dit is een mooi moment voor iedereen, maar je wil die finale winnen. Als je de wedstrijd bekijkt, zat er eigenlijk meer in. We kregen twee goede kansen, die niet goed zijn uitgevoerd."

Volgens Walsh kon de wedstrijd alle kanten uitgaan. "De wedstrijd is vooral beslist op details. We wilden wel voetballen, maar dan begin je risico te nemen. Nu overheerst natuurlijk de teleurstelling."

Dries Wouters: "Spijtig dat we de strafschop weggeven"

"Zo spijtig dat we hier die strafschop weggeven", zegt Dries Wouters. Na een halfuur voetballen kwam hij net te laat op Ekkelenkamp, waardoor de bal op de stip ging. "Het was in die fase een reflex om toch nog voor de bal te gaan. En als je dan te laat komt, ja, dan is het penalty."

Maar Wouters ziet toch één groot lichtpunt in deze finale: de Mechelse achterban. "Als je ziet welke steun we hier krijgen, zelfs wanneer we de wedstrijd veliezen, dan is het écht ongelofelijk jammer dat we geen beker mee naar huis kunnen nemen. De supporters stonden er opnieuw, en we zijn daar ontzettend dankbaar voor."

Defour: "Verdedigend stonden we goed, maar te zenuwachtig in balbezit"

Ook Steven Defour kijkt teleurgesteld terug op de wedstrijd, al waren er ook lichtpunten. "Verdedigend stonden we goed. Antwerp kreeg het moeilijk om door onze defensie te geraken. Ze hebben veel kwaliteiten met lopers, en we wisten dat als we vooruit schoven, dat ze daar makkelijk gebruik van kunnen maken. Alleen, de momenten die we hadden in balbezit, waren we veel te zenuwachtig. En dan heb je wel presence nodig om rustig te blijven en alles goed georganiseerd te houden. Als we iets meer durf hadden gehad, hadden we meer kunnen forceren."

Maar toen de 1-0 viel, besefte Defour dat de winst nog héél moeilijk zou worden. "Als je 1-0 achterkomt tegen Antwerp, is dat héél moeilijk. Ze hebben de beste verdediging en wachten tot wij onze ruimte weggeven. Bij de 2-0 gebeurt hetzelfde: ruimte weggeven en dan zijn ze daar. De finale moet altijd gespeeld worden. Alles wat besproken werd en alles waarop getraind werd, werd goed uitgevoerd. Maar als het 0-0 zou blijven in de rust is dat prima. Maar als je dan toch uitstapt waar dat niet moet, dan zie je dat Antwerp dat wel kan afstraffen."

En daarmee zit het debuutseizoen van Steven Defour erop. Er zat dan wel geen bekerwinst in, maar hij heeft KV Mechelen wél in eerste klasse gehouden. "Het bestuur vroeg me als eerste om ons te redden, en dat heb ik gedaan. Zeker in de thuiswedstrijden was dat met goed en vloeiend voetbal. Verdedigend hebben we zeker op verplaatsing wat kwaliteit en leiderschap nodig. En liefst ook een echte spits.

 

Fase per fase

Welkom in het matchcenter van KV Mechelen – Antwerp, de Finale van de Croky Cup 2023! Ben je klaar voor zondag 30 april?

KVM traint een laatste keer op de Heizel

Malinwa startte zaterdagmiddag aan de laatste training voor de bekerfinale. De troepen van Defour trainden op het veld van het Koning Boudewijnstadion dat met nieuwe stoeltjes en kleedkamers net op tijd klaar is voor de afspraak van zondag. Steven Defour en kapitein Rob Schoofs blikten op hun persconferentie vooruit naar de wedstrijd en mochten al eens op de foto met de echte cup. Lees hun reacties en analyses hieronder.

Steven Defour: "We moeten alles, alles, alles geven"

"Het is belangrijk om hier te trainen. Het is hier een groter veld, het is ook langer dan bij KV Mechelen. Of er veel spanning in de groep aanwezig is? Nee, iedereen kijkt ernaar uit. Er is gezonde stress, maar dat is scherpte en focus."

"Het is sowieso alles of niets. De beker is belangrijk voor KVM. We zijn geen favoriet, maar we gaan er alles aan doen. We moeten alles, alles, alles geven."

"Of de competitiewedstrijden een goede voorbereiding waren? Niet echt, we moesten nog presteren en met een half oog achterom kijken. We mochten niet in een negatieve spiraal belanden om vertrouwen op te bouwen voor deze finale. Wat mijn mooiste trofee was in mijn carrière? Als ik deze beker kan binnenhalen, dan zou dat de allermooiste zijn."

Rob Schoofs: "We zijn de underdog, maar hebben het gevoel dat alles mogelijk is"

"De vorige finale vier jaar geleden was ongelofelijk. Het zou uniek zijn als we dat kunnen herhalen."

"De beker winnen is het hoogste dat je kan bereiken als je bij KVM voetbalt. Vier jaar geleden zaten we op een roze wolk, we wonnen alles. Dit jaar is anders. We hebben heel veel moeten knokken in wedstrijden om punten te halen. Al hebben we wel hetzelfde gevoel: we zijn underdog, maar we maken kans om Antwerp te pakken."

"Wat we vanavond nog gaan doen? We gaan nu op hotel en het wordt een rustige avond. We gaan misschien voetbal of een filmpje kijken."

Praktische info

Hoe je het best afreist naar de Bekerfinale? Alle praktische info is intussen beschikbaar.

Herbekijk de bekerfinale van 2019

Nog één dag voor de finale, een ideale dag om de laatste bekerfinale nog eens te herbekijken. Klik op de afbeelding hieronder en keer even mee terug naar 2019.

Bekijk Studio Malinwa over de bekerfinale van 2019

In Studio Malinwa blikken we terug op onze laatste bekerfinale, die in 2019 tegen AA Gent. Dat doen we met de drie spelers die toen op het veld stonden en nu nog in onze kern zitten: Nikola Storm, Lucas Bijker en Rob Schoofs. Bekijk hieronder de aflevering "Terug naar 2019".

Road to the final

Een bekercampagne met de nodige spanning, toch? Herbeleef onze mooiste bekermomenten in de Road to the final.

Voor Lei

Op zondag 30 april 2023 trekt een geel-rode massa naar het Koning Boudewijnstadion voor de bekerfinale tegen Antwerp. En we gaan weer met z’n allen, net zoals in 2019. Maar dit keer gaan we met een speciaal iemand in onze Mechelse harten: clubicoon en voormalig kapitein Lei Clijsters.